Szimpla Kert: Csiribiri-piac, Diagon Alley a pesti belvárosban

Helyszín: Szimpla Kert, Budapest

Szimplán vasárnap – háztáji piac

Időpont: vasárnaponként délelőtt

________________________________________

A romkocsmák hosszú évek óta érdekesítik Budapest éjszakai életét. Lehet őket nem szeretni (biztos lehet), mi viszont kedveljük a sajátos hangulatú szeparékat, meglepő berendezési elemeket és mindent, ami velejáró. Az viszont, hogy egy romkocsma vasárnap délelőttönként piaccá váljon, tudtommal csak egy hellyel, a Szimpla Kerttel történik meg. A régi bérház biztosan rendre fel is vonja képzeletbeli szemöldökét, amikor a szombat éjszaka mámoros mulatozását, alkoholgőzös világmegváltásait gyors takarítás után serény kis- és őstermelők, kis- és nagymamák, testvérek, turisták és még számtalan fura figura kavalkádja váltja fel, de nem billen ki a rezignációból: régi meséktől terhes falait és veretes lépcsőházait nehéz meglepni.

Belso_1.jpg

A helyet egyébként Férj fedezte fel egy internetes cikkben, és azóta rágja a fülem: menjünk, nézzük meg, ott a helyünk. És lőn.

Kívülről nincsenek árulkodó jelek, az utcakép hétköznapi. A bejáraton túl viszont egész más a világ. Elixir_2.jpg

Mintha egy nyüzsgő arab bazárban lennénk, vagy nem is… Nézzedmár, Magyarországon is van Abszol Út! Igaz, hogy itt nincsenek varázspálcák, hanem szál kolbászok, nincsenek üstök, hanem sajtok, nincsenek varázsitalok… ja, de vannak. Méghozzá saját készítésű elixírek saját tervezésű címkével. 

 

És zene is szól. Az egyik apró sarokban egy fiatal lány énekel télikabátban, két srác kíséri gitáron. Tehetségüket nem kell kutatni, feltűnik magától

zene.jpg

Ha becsukod a szemed (előtte persze állj félre, különben könnyen elsodorhatnak), máris érzed a cigarettafüstöt, torkod csípi az égetett gabonapárlat, a hangulat szomorkás és fülledt… jazz hallatszik, mégpedig a javából.

Az asztalokon pedig kézműves sajtok, fűszerek, különleges és nagyon finom szörpök, kolbászok, szalonnák és egyéb feldolgozott állati részek (mondjuk ez engem annyira nem hoz lázba, de Férj lelkesedik), házi sütemények, szendvicsek, lekvárok, méz… valódi kincsespiac.

Zsuzsa_sajt.jpg

Katicas_farm_lekvar.jpg
Disznosag.jpg

 

Elixir_1.jpg

A hátsó traktusban pedig konyha működik, a finom falatokat mindig más főzi (múlt héten a Budapest Bike Maffia), jótékonysági céllal.

Az emelet sem unalmas, itt van lehetőség megpihenni, kényelmesen leülni és a növényerdőn keresztül letekinteni a nyüzsgésre.

Fotelsarok.jpg

Emelet_kozep.jpg

Ha valaki számára a vasárnapi ételvásárlás nem pusztán kereskedelmi csereügylet, hanem társadalmi esemény; ha szeret kóstolni, mielőtt vásárol és örül annak, ha az eladó (aki gyakorta a készítő is egyben) szívesen elmondja, hogyan és miből készült portékája, ha szeretne mosolyt is kapni a bodzaszörp mellé, annak jó választás lesz ez a piac. Egy torpanásnyi emberléptékű, szórakozásnak beillő vásárfia-beszerzés, temérdek felfedezésre váró tünemény.

Forro_bodza.jpg

Ehhez a bejegyzéshez nem lehet hozzászólni.